A panelekről

Vigye be a napot a házába!

A sugárzó panelek működése a nappal megegyező sugárzástípuson, az infravörös sugárzáson alapszik. A hő két módon áramlik, sugárzás (napsugarak) és légkeringetés (két különböző hőmérséklettel rendelkező érintkezésben lévő tárgy arra törekszik, hogy kiegyenlítsék a hőmérsékletüket) által.

A klasszikus légkeringetés által történő fűtőrendszerektől (fűtőtestek, konvektorok, stb.) eltérően a sugárzó panelek a nap által kibocsátott sugarakhoz és cserépkályhákhoz hasonló infravörös sugarakat bocsátanak ki, hőt termelve ezáltal.

A következő hatást mindannyian jól ismerjük: ha a napon ülünk hamar megmelegszünk, ha az árnyékba vonulunk ugyanolyan hamar lehűlünk magunkat függetlenül attól, hogy a levegő hőmérséklete ugyanannyi a napon is mint az árnyékban. Ugyanígy működnek a sugárzó panelek is. A hőkisugárzás felmelegíti a tárgyakat, amelyek a maguk során a légkeringetés által felmelegítik a levegőt. Így első sorban felmelegednek a tárgyak és a helyiség falai, ami a panel indítása után közvetlenül kellemes komfortérzetet biztosít.

Még az emberi test is bocsát ki 9-11 µm sávhosszúságú infravörös sugarakat. Ezeken a sugárzásokon alapulnak az éjjellátó berendezések vagy azok, amelyek egy tárgy vagy egy személy hőképét teremtik meg.

Légkeringetés kontra sugárzó panelek

A klasszikus (légkeringetés által történő) fűtőrendszerektől eltérően a sugárzó panelek egyformán melegítik ki a helyiséget.
Amíg a klasszikus rendszerek a légkeverés és ennek felmelegítésének elvén működnek, a sugárzó panelek nem mozgatják a levegőt és közvetlenül fűtik a tárgyakat. Ezáltal a szoba egyenletes fűtését érjük el.

1) Klasszikus légkeverés által működő fűtőrendszer

2) Sugárzó panelekkel történő fűtés

A klasszikus fűtésrendszerek esetében felmelegszik a fűtőtest, amely a maga során felmelegíti a környező levegőt, ez a meleg levegő felhúzódik a helyiség mennyezete felé és amely felmelegíti azokat a tárgyakat, amelyekkel érintkezésbe kerül.

A sugárzó panelek közvetlenül fűtik a tárgyakat és így a helyiségben lévő hőmérséklet állandó lesz, a padló és a falak nem lesznek többé hidegek és a nedvesség sem jelent többé gondot. Hasonlóképpen, mivel a levegő nem kerül mozgatásra mint ahogy az a légkeverés által történő fűtésrendszereknél történik, ez nem szárad ki és nem kedvez a por mozgásának, így a szoba sokkal kényelmesebb lesz az allergiás, asztmás vagy más légúti betegségben szenvedő személyek számára.

Magas hőérzet alacsony energiafogyasztás mellett!

A fentebb szemléltetett működési elvnek köszönhetően ugyanazt a hőérzetet érjük el alacsonyabb energiafogyasztás mellett.

A levegő megtartja a normális nedvességét anélkül, hogy további párásításra lenne szükség.

Az infrapanel nem mozdítja fel a port a szobában és ajánlott az asztmában és allergiában szenvedő betegek számára.

A hőt pár perc után lehet érezni. A rendszernek alig pár percre van szüksége ahhoz, hogy elérje a maximális teljesítőképességét. A folyamat hasonló a napsütéshez, napozáshoz.

A szoba hőmérsékletének könnyű ellenőrzése

Az infrapanel beállítható úgy, hogy egy bizonyos hőmérsékletet a szobában fenntartson, függetlenül a kinti hőmérsékletingadozásoktól. A hőmérséklet a tápegység és a forrás közé beszerelt felszerelések (termosztát, időprogramozó) segítségével módosítható. Ehhez külön megvásárolt felszerelések szükségesek.

Azonkívül, a nap különböző szakaira különböző hőmérsékleteket állíthat be. Például a hálószobában kiválaszthat egy alacsonyabb hőmérsékletet a nap folyamára, amely aztán emelkedhet egy olyan hőmérsékletig, amely kényelmet nyújt mikor egy fárasztó nap után hazatér.

Legyőzi és megállítja a penész lerakodását. Mivel felmelegíti a testeket, mielőtt a levegőt melegítené fel, az infrapanel kiszárítja a falakat és megállítja a rendszerint bekövetkező párakicsapódást.

Karbantartásmentes, engedély nélkül, problémamentes. Egy nagyon egyszerű fűtésrendszer, amely nem tartalmaz mozgó elemeket, vezetékeket, folyadékot vagy olyan összetevőket, amelyek magas hőmérsékleten működnek. Ebből kifolyólag nem kell költséges javításokat kieszközölnie. Legtöbb amit tennie kell, hogy letörölje a port és nyáron pedig leválassza a panelt tápfeszültségről.

Hatékonyság és költségek

Hőérzet és csökkentett energiafogyasztás

A jó érzet, meleg érzet már a levegő alacsonyabb hőmérsékletén megjelenik, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát kell elfogyasztani ugyanazon hőérzet eléréséhez. Következésképp az infrapanel a legolcsóbb alternatív fűtési megoldást jelenti.

Hatékonyság intelligens fűtés által

Az infrapaneleknek 90% fölötti teljesítménye, hozama, hatásfoka van, köszönhetően annak, hogy csak azt a szobát fűtik, amelyikre tervezték. A klasszikus rendszerek jelentős hőmennyiséget veszítenek, ami plusz költségeket eredményez. A termelt hő egy része elvész a csövekben és az összekapcsoló falakban. A fűtőkazánok esetében az energia egy része a szellőzőcsonkon keresztül vesz el, fűtve azt a szobát is, amelyikbe be van szerelve.

A nagyon nagy helyiségekben az infrapaneleket úgy is el lehet helyezni, hogy a hőt csak azokra a helyekre irányítsák, ahol a személyek a tevékenységüket végzik (lerakatok, templomok, nagy épületek vagy gyárak esetében).

Csak akkor fűtenek, ha szükséges

Mivel megvan a lehetőség arra, hogy mindegyik szobában beprogramozzuk a hőmérsékletet a nap bármelyik szakára, az infrapanelek az energiafogyasztás maximális hatékonyságát használják ki. Ehhez külön megvásárolt felszerelések szükségesek.

Valós hatékonyság

Egy teljes összehasonlító elemzés érdekében Németországban a kaiserslautern-i Technikai Egyetemen (Technische Universität Kaiserslauten) végeztek egy tanulmányt egy régi nem hőszigetelt házon. A tanulmány eredményei itt tölthetőek le.