Despre panouri
Aduceti soarele in casa voastra!
Functionarea panourilor radiante se bazeaza pe acelasi tip de radiatie precum soarele, radiatia infrarosu. Caldura se transmite in doua moduri, radiatie (razele solare) si convectie (doua obiecte cu temperaturi diferite aflate in contact au tendinta de a-si egaliza temperatura).
Spre deosebire de sistemele clasice de incalzire prin convectie (calorifere, convectoare, etc.), panourile radiante emit unde infrarosii asemanatoare celor emise de soare si sobele de teracota producand caldura.
Urmatorul efect este bine cunoscut de noi toti: daca stam la soare ne incalzim rapid, daca ne mutam in umbra ne racorim la fel de rapid, desi temperatura aerului este aceeasi atat in umbra cat si la soare. In acelasi mod functioneaza si panourile radiante. Radiatia termica incalzeste obiectele care incalzesc la randul lor aerul prin convectie. Astfel, prima oara se incalzesc obiectele si peretii incaperii ceea ce ofera imediat dupa pornirea panoului un sentiment placut, de confort.
Chiar si corpul omenesc emite radiatiii infrarosu in lungimea de unda 9-11 µm. Pe aceste radiatii se bazeaza aparatele de vedere pe timp de noapte sau cele care creaza imaginea termica a unui obiect sau a unei persoane.
Convectie vs. panouri radiante
Spre deosebire de sistemele de incalzire clasice (prin convectie), panourile radiante incalzesc incaperea uniform.
In timp ce sistemele clasice functioneaza pe principiul recircularii aerului si incalzirii acestuia, panourile radiante nu pun aerul in miscare si incalzesc direct obiectele. Astfel se obtine incalzirea uniforma a camerei.
In cazul sistemelor clasice de incalzire, se incalzeste caloriferul care la randul lui incalzeste aerul din vecinatatea sa, aer cald care se ridica spre plafonul incaperii si care la randul sau incalzeste obiectele cu care intra in contact.
Panourile radiante incalzesc direct obiectele iar astfel temperatura din incapere va fi constanta, podeaua si peretii nu vor mai fi reci iar igrasia nu va mai reprezenta o problema. De asemenea, pentru ca, aerul nu este pus in miscare precum la sistemele de incalzire prin convectie, acesta nu se usuca si nu favorizeaza circulatia prafului iar incaperea va fi mult mai confortabila pentru persoanele cu alergii, astm si alte afectiuni respiratorii.
Confort termic ridicat cu consum mic de energie!
Datorita principiului de functionare exemplificat mai sus, se obtine acelasi confort termic cu un consum mai mic de energie.
Aerul isi pastreaza umiditatea normala fara a fi necesara umidificarea suplimentara.
Panoul infrarosu nu ridica praful in camera si este recomandat persoanelor suferinde de astm si alergii.
Caldura se simte dupa cateva minute. Sistemul are nevoie de doar cateva minute pentru a ajunge la randamentul maxim. Procesul este similar cu expunerea la razele soarelui.
Control facil al temperaturii din camera
Panoul infrarosu poate fi reglat astfel incat sa mentina o anumita temperatura in camera, indiferent de variatiile termice din exterior. Temperatura poate fi modificata prin intermediul accesoriilor(termostat, programator de timp) montate intre alimentare si sursa panoului. Pentru asta are nevoie de accesorii achizitionate separat.
Mai mult, puteti stabili diverse temperaturi pentru diverse perioade ale zilei. De exemplu, in dormitor puteti alege o temperatura mai scazuta in timpul zilei, care apoi poate creste pana la o temperatura care sa va asigure confortul cand va intoarceti acasa dupa o zi obositoare.
Combate si opreste depunerea mucegaiului. Pentru ca incalzeste corpurile inainte de a incalzi aerul, panoul infrarosu usuca peretii si opreste condensul care se produce in mod obisnuit.
Fara intretinere, fara ISCIR, fara batai de cap. Este un sistem de incalzire alternativa foarte simplu care nu are elemente in miscare, conducte, lichide sau componente care lucreaza la temperaturi mari. Din acest motiv nu veti avea nevoie sa efectuati reparatii costisitoare. Cel mult va trebui sters de praf sau scos din priza in timpul verii.
Eficienta si costuri
Confort termic si consum de energie redus
Senzatia de bine, de cald, apare la o temperatura mai mica a aerului, ceea ce inseamna ca poate fi consumata mai putina energie pentru a obtine acelasi confort termic. In concluzie, panoul infrarosu reprezinta cea mai ieftina solutie de incalzire alternativa.
Eficienta prin incalzire inteligenta
Panourile infrarosu au randament de peste 90% datorita faptului ca incalzesc doar incaperea pentru care au fost prevazute. Sistemele clasice inregistreaza pierderi considerabile de caldura care genereaza costuri suplimentare. O parte din caldura produsa se pierde pe traseul de teava si in peretii de legatura. In cazul centralelor termice o parte din energie se pierde prin cosul de evacuare si incalzind camera in care aceasta este instalata.
In cazul spatiilor foarte mari panourile infrarosu pot fi amplasate in asa fel incat sa directioneze caldura doar spre zonele in care persoanele isi desfasoara activitatea (in cazul depozitelor, bisericilor, al cladirilor mari sau in fabrici).
Incalzesc doar atunci cand este nevoie
Avand posibilitatea programarii temperaturii in fiecare camera pentru orice perioada a zilei, panourile infrarosu eficientizeaza la maxim consumul de energie. Pentru asta are nevoie de accesorii achizitionate separat.
Eficienta reala
Pentru a obtine o analiza comparativa completa s-a efectuat un studiu in Germania de catre Technische Universität Kaiserslauten, asupra unei case vechi, neizolata termic. Rezultatele studiului traduse in limba Romana pot fi descarcate aici, studiul original poate fi descarcat aici.